Τετάρτη, Μαρτίου 25, 2009

Σχετικά με τις πιστοποιήσεις εργαστηρίων

Ερωτηθήκαμε από φίλους, τι συμβαίνει με τις πιστοποιήσεις Εργαστηρίων, μάλλον εξαιτίας του δημοσιεύματος που υπήρξε στα συμβατικά τοπικά ΜΜΕ "για την πιστοποίηση των έξι ιδιωτικών εργαστηρίων, από τη Ρωσία".
Δεν γνωρίζουμε το θέμα και γι' αυτό το λόγο απευθυνθήκαμε στον κ. Λιόλιο Θωμά (βρήκαμε την διεύθυνση email από το Δίκτυο και είδαμε πως έχει και ένα καταπληκτικό blog) ως ειδικό σε ανάλογα θέματα και του θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα.
Τα ερωτήματα:
4. Σε τι βοηθάει η πιστοποίηση σε ένα προϊόν ή σε μια παραγωγική μονάδα ή σε μια περιοχή (όπως η Βέροια);
5. Ποια είναι η επίδραση της μη πιστοποίησης στα παραπάνω;
6. Πως μπορεί να γίνει υπέρβαση της "μη πιστοποίησης";
7. Ποιοι πρέπει να κινηθούν για την υπέρβαση της κατάστασης που δημιουργήθηκε;

Ο κ. Λιόλιος είχε την καλοσύνη και μας απάντησε.
Παραθέτουμε τις απαντήσεις του:

4. Σε τι βοηθάει η πιστοποίηση σε ένα προϊόν ή σε μια παραγωγική μονάδα ή σε μια περιοχή (όπως η Βέροια);
4. Η πιστοποίηση απαντάει σε απαίτηση του πελάτη για συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας. Στην δική μας περίπτωση πελάτης είναι η ρωσική αγορά όπου το ρωσικό δημόσιο ορίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που εισάγει και τα όρια ασφαλείας σε υπολείματα χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες αυτών των προϊόντων. Η πιστοποίηση "βοηθάει" το προϊόν να αποκτήσει ταυτότητα (σε αγορές όπου τα "ορφανά" προϊόντα είναι τουλάχιστον ύποπτα) και ως εκ τούτου να μπορεί να πωληθεί. Είναι αυτονόητη επομένως η ωφέλεια που προκύπτει και για την μονάδα που παράγει πιστοποιημένα προϊόντα αλλά και για την περιοχή μας.

5. Ποια είναι η επίδραση της μη πιστοποίησης στα παραπάνω;
5. Οι επιπτώσεις από την μη πιστοποίηση των προϊόντων μας είναι ολοφάνερες: δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά που απαιτεί πιστοποιημένα προϊόντα.

6. Πως μπορεί να γίνει υπέρβαση της "μη πιστοποίησης";
6. Εύχομαι να μην γίνει καμία "υπέρβαση" της πιστοποίησης. Μπορεί αυτήν την στιγμή να φαίνεται ως πρόβλημα (κυρίως από δική μας, ελληνική, υπαιτιότητα) αλλά ταυτόχρονα είναι και μία τεράστια ευκαιρία να μπούμε στη διαδικασία παραγωγής προϊόντων (τροφίμων) υψηλής ποιότητας και ασφάλειας. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να επιβιώσει η αγροτική μας παραγωγή που ούτως ή άλλως είναι η βάση και ο κύριος όγκος της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής μας ζωής.

7. Ποιοι πρέπει να κινηθούν για την υπέρβαση της κατάστασης που δημιουργήθηκε;
7. Πρέπει να κινηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (παραγωγικές μονάδες, συνεταιρισμοί, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου κλπ) που ήδη το κάνουν, να κινηθεί η πολιτεία, και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ίσως υπάρξει προβληματισμός για τη σειρά των ερωτημάτων, όμως υπάρχουν και μερικά ακόμη ερωτήματα τα οποία όμως θα τα απευθύνουμε σε άλλους ειδικούς να μας τα απαντήσουν.

Με την ευκαιρία αν έχετε ερωτήσεις για οτιδήποτε δυσκολεύεστε να κατανοήσετε, μην το αφήνετε να προσπεράσει στείλτε μας email με το ερώτημά σας. Εμείς θα ψάξουμε, θα βρούμε και θα σας παραδόσουμε την απάντηση των ειδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: